Aku menang RM 5000 weh!!!


Tahniah!!anda telah memenangi RM5000 dari peraduan Power Root!


SITUASI PERTAMA

Anon: Tahniah cik, cik telah memenangi wang tunai sebanyak RM5000 dr Power Root.
Cik wawa: (terkesima) ooo..ok..
Anon:ok cik..skrg sy nak verify no cik..013..bla3...
Cik wawa:ye betul..tu no saya tp sy x pernah masuk ape2 peraduan power root pn?
Anon: Ok cik..sebenarnye cik diantara 5 org yg bertuahlah..simcard cik tlah dipilih dan cik menang tmpat ke 3..skrg ni boleh sy tahu cik ade bank account dr bank mana?
Cik wawa: Erm..Bank Muamalat (dlm tu ade 10 rgit n aku da xpakai da pn)
Anon: itu je ke cik? bank lain?
Cik wawa: xde..so skrg mcmana sy nak dpt duit tu?
Anon: mcm ni cik..cik pergi dekat ATM machine..ade x ATM machine berdekatan dgn cik?
Cik wawa: WTH?? (dlm hati) owh..ade2..
Anon: Ok..nati bile cik da kat depan ATM machine tu cik msg kat no ni 012..bla3..
Cik wawa: Eh, apesal pulak kene pgi ATM?sy bg no akaun sy je la..awk ni betol ke dr Power Root??
Anon: betol cik..kami telah bekerjasama dgn institut perbankan malaysia..dan..
Cik wawa: Macamnila, bg sy name penuh awk??
Anon: Mat Temberang (bkn nama sbnar)
Cik wawa: Bagi sy no ic awak..sy nak verify sama ada awk btol2 staff Power Root.
Anon: 85**********
Cik wawa: No ofis??
Anon: 03 ******** (sambil tergagap2) <-----suspicious bkn?
Cik wawa: I will verify u 1st..if anything i will call u back
Anon: Baik cik.

*Aku try call no ofis die dlm lebih kurang 10 kali tp engage...so aku call operator mintak no Power Root Malaysia Sdn. Bhd

SITUASI KEDUA

Cik wawa: Helo selamat pagi, sambungkan sy ke bahagian marketing (call power root malaysia)
PW: Hello miss, good afternoon how may i assist you?
Cik wawa: Just now i received a call..he claimed that he's from PW
PW: Ok
Cik wawa: he said i won RM5000..is there any such contest?
PW: Ok miss, just ignore the call because we dont have such contest..im afraid that was scam
Cik wawa: Ok,tq

*Busted!!
SITUASI KETIGA

Izah: ape kate ko wat2 msg ckp ko da kat ATM..kite tgk ape yg die nak buat..
Cik wawa: Ok, aku msg, ko ckp eh..wat loudspeaker..
Izah: Berehhh...

"ok,i da kat depan ATM ni..
so what's next? "

Dengan serta merta, si Anon td tu call la aku...

Anon: Ok cik..skrg cik ade dpn ATM kan..sila masuk kan kad mcm biasa dan masukkan no pin tanpa bgtahu sy..
Izah: Ok..kejap ye...........ok,dah..lpas tu?  (konon2 blakon jd cik wawa laa..)
Anon: Cik cube bacakan menu di skrin tu cik..ade ape..
Izah: ade pertanyaan baki, pengeluaran,bla..bla..
Anon: Skrg cik tekan lain2..
Izah: Ok..
Anon: Cik bacakan menu di skrin tu cik..

*Izah da gelabah sebab xhapal ape menu kt skrin lain2 tu..tp sape nak ingat bnd2 tu sume kan??

Izah: ade pindahan utk 3rd party, pembayaran bil..
Anon: Ok,sy tahu cik xde kat depan ATM..trime kasih..

*Si anon ni letak tepon...kuang hajo betol..ko ingat ko boleh bodohkan aku?? Selang beberapa minit pastu si Anon ni call lagi...

SITUASI KEEMPAT

Anon: Hello..cik nak main2 kan sy ke? (yo yo oh je mat temberang ni)
Cik wawa: Haa? sape nak main2kan sape ni? Jgn tipu sy la..sy dah call PW malaysia and talk to the marketing department..they said there's no such contest that ur talking about!
Anon: Cik call no yg sy bagi td x?
Cik wawa: Untuk pengetahuan awak, no yg awak bg tu ENGAGE..bape kali sy try..xdpt2..
Anon: Ok cik sy cek dulu,ape2 nanti sy akan call cik smule.

* What the hell!!agak2 la ko nak tpu aku pn...siap call balik tnye aku main2kan die ke..mmg siot la scammers ni..they will do anything to take ur money..utk pengetahuan korg, mat temberang ni x tepon2 aku dah..dahla pakai private no..ckp pn mcm slang indon..ckp konon dr sabah..ingat aku xtaw ke slang org sabah macamane..aku ade ramai member bdk sabah la..plus aku penonton setia sinetron...hahahaha..so korg beware okey..dont simply reveal anything personal..zaman skrg mcm2 taktik yg dorg gune

*If such things happen dkat korg ataupun korg dpt call dr pihak yg mengaku dorg ni pihak tertentu yg tnye2 personal details korg..jgn reveal anything..instead, korg kene tnye mcmane sy nak percaya yg call ni btol2 dr pihak tu..ask for the staff name, no ic perhaps, call center no or office no untuk verification..try call dan wat verification agar tdak tertipu

* Biasanya, original staff akan wat pengesahan kite dgn bertanyakan no ic kite, phone no, nama penuh, dan juga nama ibu or maiden name..mrk xkan mntak kite sebut nombor kad kredit ataupn 4 digit no terakhir kad kredit (bg kad kredit la)

*Whatever it is verification is important before you proceed anything especially when it comes to MONEY
Kecergasan Tanpa Batasan  ^__^V


5 comments:

  1. ak pn penah kena scam yg cmni...
    celcom pny...skli bila call celcom...diorg ckp klo btl ak ad menang sumthing pn ak kna g celcom centre...kbtln plak ms 2 celcom mmg tgh dok wt contest...huhu
    scammers mmg hampeh...kite sbg users kna la b'tindak bijak...=p

    ReplyDelete
  2. Selalu gak terima panggilan yg bukan2 ni...ada yg siap mintak no...yg ada kat blkg kad kredit kita tu...ada ka patut...bila kita check ngan bank..awal2 lagi bank ckp tak yah layan..no tu rahsia...tak leh bagi sesape pun...adoiyai! diorg ni dah tak de keje ke...mengganggu org je...

    ReplyDelete
  3. madihah:btol2..kite memang kene bijak..mcm2 taktik yg dorang gune skrg
    cik cek:mmg no tu rahsia..biasa pihak bank takkan mntak no tu..jgn layan..

    ReplyDelete
  4. aku baru je kena dr poweroot jap tdi..nsib bca blog ni..tq tuan punya blog cuz bkongsi...Mr.M (fb)

    ReplyDelete