Siakap Stim Limau

Salam Rejab!
Mesti ramai di kalangan kita yang sedang berpuasa kan? Juadah berbuka pulak harusla yang sedap-sedap kan? Sape yang tengah dok pikir nak masak ape blh try siakap stim limau ni. Kalau sebut siakap stim limau ni mesti teringat nostalgia zaman belajar dulu. Kat Kg. Baru memang terbaik la siakap stim limau dia. 

Haritu ade jugak pergi Kg. Baru, kononnye nak mengimbau kenangan lalu la nak makan kat situ. Sekali kedai tu tutupla pulak, hampa betol. So balik rumah haritu tryla buat-buat pandai stim ikan siakap nih..


Dan hasilnya.......


Bahan-bahan:

Ikan Siakap
Halia
Bawang merah
Bawang putih
Cili 
Limau nipis
Sos ikan
Sos tiram
Daun ketumbar

Siang ikan siakap dan rendam sekejap dalam air asam jawa *nak hilang hanyir ikan*
Mayang nipis-nipis halia, bawang merah, putih dan cili
Letak ikan dalam bekas pengukus dan campurkan sos tiram dan sos ikan secukup rasa. Tambahkan air kalau nak kuah banyak dan perahkan limau nipis. Kalau nak masam bolehla letak dalam 2 biji, kalau tak boleh kurangkan kuantitinya.
Taburkan bahan yang dimayang tadi dan kukus sehingga ikan masak. Taburkan daun ketumbar sebagai hiasan.

Selamat mencuba!